Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  4582   

Alternaria spp.
Alternaria Yaprak Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Alternaria spp.
- Alternaria brassicae (Berk) Sacc.
- Alternaria brassicicola (Schwein.) Wiltshire
- Alternaria raphani Groves & Skolko)
- Alternaria herculea
- Alternaria olercea fungal hastalik etmenleri olup, Crucifer bitkilerinin yapraklari yenilebilir oldugundan bitkilerin canliliginin kaybolmasina ve ürünün kullanilmaz hale gelmesini neden olmaktadirlar. Bunun yaninda brokkoli ve karnibaharin yenilebilir çiçek kisimlari, fideler ve tohum üretimi ile ilgili olan tüm organlar da hastalik etmeninden etkileyebilir. Bazi bölgelerde hastaliga karsi gerekli ve yeterli önlemler alinmazsa ciddi problemler meydana gelebilir. Bu hastalik etmenleri Crucifer bitkileri için tohum kökenlidir. Etmen tohum içerisinde misel ya da spor olarak bulunmaktadir. Hastalik etmeni bitki artiklari, infekteli tohum ve konukçusu olan yabanciotlar üzerinde varliklarini devam ettirirler. Sporlar infekteli bitki artiklari ve lekeler üzerinde üretilir. Kültür ortamlarinda hastalik etmenlerinin spor üretimi için en ideal sicaklik 24° ile 28 °C dir. Sicaklik 16 °C altina düstügünde ise spor üretimi önemli ölçüde azalmaktadir. Bitkilerde yaprak silakligi 20 saat ve daha fazla sürerse, A. brassicicola optimum olarak verilen sicakliklar disindada da bol miktarda spor üretttikleri bildirilmektedir. Alternari raphani ise diger türlere göre (A. brassicicoli ve A. brassicae) daha az spor üretimi gerçeklestirirler. Spor üretimi en fazla gece ve kapali havalarda meydana gelir, yine sararmis olan yapraklarda da fazla oldugu bildirilmektedir. Sporlar gün boyunca nisbi nemin azaldigi zamanlarda en fazla serbest kalirlar. Sporlar rüzgar, böcek, çalisma aletleri ve diger mekanik yollar ile serbest kalirlar ve bunlar rüzgar yardimiyla yeni infeksiyon yerlerine tasinirlar. Duyarli bitkilere yerlesen sporlar, uygun nem, çig ve yagmur suyu buluncaya kadar yaparak üzerinde kalirlar ve uygun kosullari bulduklarinda çimlenir ve infeksiyonlarini gerçeklestirrler. A. brassicae ve A. brassicicola' nin spor çimlenmesi 1-40 °C sicakliklarda gerçeklesirken, A. brassicae için optimal sicaklik 15-35 °C ve A. brassicicola için ise 33-35 °C'dir. Bitkilerde infeksiyon yaralanmmamis dokularda da meydana gelir.



Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Etkilenen tohumlarin ilk belirtileri zayif canlilik, burusuk ve üzerlerinde siyah lekeler seklindedir. Fakat bu tür belirtilere diger hastalik etmenleri de neden oldugundan belirtilerin sadece Alternari hastalik etmenlerinden bunlarin kaynaklandigini söylemek zordur. Ayrica bir çok tohum uygulama islemleri tohum kabugunun farkli görünmesini saglamaktadir.
Çimlenme öncesi ve sonrasi fidelerde meydana gelen yaniklik belirtilerine de Alternaria türleri neden olabilir. Genç fidelerin gövdeleri üzerinde çok küçük igne deligi seklinde koyu lekeler olarak baslar ve daha sonra genisleyerek fideleri öldürebilirler. Gövde lezyonlari bitkileri güçsüz birakacak büyüklüge kadar da genisleyebilir ve olusan bu lezyonlar diger hastalik etmenlerinden özellikle Rhizoctonia ve diger hastalik etmenlerinin meydana getirdigi belirtiler ile karismaktadir.
Kotiledon yapraklarida hastaliktan etkilenir ve etkilenen yapraklar üzerinde kahverengi ile siyah, yuvarlak ile yari yuvarlak bir sekilde olan lekelerdir ve zamanla bunlar yaprak kaidesine dogru genislerler.
Hastalik etmenin gelismis bitki yapraklari üzerindeki belirtileri ise hastaligin en yaygin simptomlaridir. Bitkilerin yaprak saplari da etkilendiginde koyu ve uzun lekeler olarak görülmektedir. Yaprak ayalari üzerinde meydana gelen lekeler büyüklük olarak igne deligi kadar küçük koyu ya da siyah lekeler olarak baslar ve bunlar bitkiler yaslandikça 5 ile 7.5 cm kadar büyük lekelere ulasabilirler. Yaprak kenarlarinda olusan yaprak lekeleri siyah çürüklük etmeninin yaptigi lekelere benzer, fakat Alternaria tarafinda olusan lekelerin kenarlarinda olusan sari haleler daha kesin ve belirgindir. Lekelerin kenarindaki sari haleler lezyonu tamamen kusatabilir ya da kusatmayabilir. Daha büyük lekeler üzerinde fungal etmenin koyu yesil-siyah spor tabakasi meydana gelir ve bunlar lekenin merkezinde konsantrik halkalar meydana getirmektedir.
Brokkloli ve Karnibahar bitkilerinin yenilebilir çiçeklerinde meydana gelen kahverengi-siyah renk degisimi, eger yapraklarda ortaya çikan lekeler kontrol edilmez ise ortaya çikmaktadir. Benzer belirtiler diger hastaliklar tarafindan da olustururlur, kesin sonuç elde etmek için loboratuvar izolasyonlarina ihtiyaç duyulabilir. Böyle infeksiyonlar genellikle bakteriyel yumusak çürüklük etmenleri ile karisabilir. Bu durum özellikle depo ve tarla kosullarinda sicakligin 28°C ve üzerinde oldugu zamanlar ortaya çikmaktadir.
Hastalik etmeninden turp gibi bitkilerin yenilebilir kökleride özellikle hasattan sonra yaprak kontrolü yapilmazsa infektelenebilir. Kök lekeleri hemen hemen yuvarlak ve kahverengi-siyah renklidirler. Köklerde açilan yaralar bu hastaligin köklerde çikmasini tesvik etmektedir. kök infeksiyonlari köklerin merkezine dogru gelisir ve yapisal bakimdan sert ve kurudurlar. Hastalik etmeni yine özellikle tohum üretiminin yapildigi yerlerde, çiçek infeksiyonlari oldukça önemli olmaktadir. Çünkü çiçek infeksiyonlari tohum infeksiyonlari ile iliskilidir ve çiçek organlarinin tamami infeksiyonlara hassastirlar. Koyu, yuvarlak lekeler çiçek taç yapraklari, saplari ve kaliksileri üzerinde meydana gelir. Tohum yuvalari deforme yapida, erken olgunlasmis ve kopma ya da kirilmaya karsi da oldukça hassastirlar. Burusmus olam tohum meyvelerinde de tohumlar olusmayabilir. Infekteli olan bu dokularda spor üretimi genellikle meydana gelmeyebilir.






Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. 3-4 yil ürün rotasyonu ve devamli üretim alanlarindan konukçusu bitkilerinin uzaklastirilmali.
2. Hastaliktan ari tohum ve fidelerin kullanimi.
3. Tohumlara sicak su uygulamasi yapilarak üzerinde ve içerisinde olan fungal yapilar ya da diger etmenler elemine edilebilir.
4. Düzenli gübreleme ve iyi kosullarda bitkileri yetistirmeli.
5. Bitki kalintilari yetistirme ortamlarindan uzaklastirlmali ve imha edilmeli.
6. Çig olusumundan kaçinmak için havalandirma iyi olmali ve bitkilerin üzerinde serbest su olusumu engellenmeli.
7. Sera ve tohum yataklarinda hastaliktan ari toprak ve alet-ekipmani kullanilmali. Kimyasal mücadele
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Anilazine WP 75 % (200 g)
Azoxystrobin SC 250 g/l (75 cc)
Bakir Hidroksit WP 50% (250 g)
Bakir Hidroksit DF 40% (250 g)
Bakir Oksit WP 50% (500 g)
Bakir Oksiklorür WP 50% (500 g)
Bakir Kalsiyum Oksiklorür WP 16% (1000 g)
Bakir Oksiklorür + Maneb WP 37.5 + 20 % (300 g)
Bakir Tuzlari / Yag ve Rosin Asitlerinin EC 51.4 g/l (200 cc)
Bazik Bakir Sülfat WP 52.5 % (400 g)
Bazik Bakir Sülfat SC 193 g/l (500 cc)
Bakir Oksiklorür FL 357.5 g/l (420 cc)
Bakir Tuzlari + Mancozeb WP 21 + 20 % (300 g)
Captan FL 500 g/l (300 cc)
Chlorothalonil+Bakiroxyklorid WP 25+25 % (300 g)
Folpet WP 50% (300 g/dekar)
Iprodione WP 50% (100 g)
Mancozeb WP 80% (200 g)
Mancozeb WP 72% (250 g)
Mancozeb WG 75% (200 g)
Maneb SC 473.64 g/l (350 cc)
Maneb WP 80% (200 g)
Propineb WP 70% (300 g)
Tebuconazole WP 25% (50 cc)
Tebuconazole EC 250 g/l (200 g)
YCGK
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Alternaria spp.
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net